Blogg

Skin confidence

Vinterns påverkan på min hud

Visst är det härligt att vårljuset är på väg tillbaka. Plötsligt är den bara här, våren, lika överraskande varje år och lika efterlängtad! Lycklig som ett barn letar jag efter vårtecknen, värmen från solen, koltrastens själfulla sång, strecken av återvändande gäss och tranor. Underbart och läkande för själen! Fylld av kraft och pånyttfött liv tar våren nu sats för att brista ut i sommarens överflöd. Det kan den endast göra när den vilat sina krafter under vinterns behagliga täcke.

Ju äldre jag blir desto mer inser jag att jag inte kan leva med samma effektivitet hela året. Som så många i vår tid har även jag fått erfara en utmattning. Vilken månad kom den? I januari..Efter en november- och decemberperiod där jag hade schemat fullt och tvingade mig att prestera på topp trots att kroppen skrek: Stanna!

Höga krav på mig själv och en önskan om att vara duktig i alla livets roller gjorde inte saken bättre. Jag är idag tacksam för den perioden. Jag kan tacka min kropp och har gjort en överenskommelse med den om att lyssna bättre i fortsättningen. För att lyssna på kroppen krävs stillhet, något väldigt ovanligt i vår tid.

Men nu är vintern min viloperiod. Jag är bättre på att prioritera hur jag lägger upp mitt arbete över året. Vi i familjen planerar inte in stora husrenoveringar eller andra kraftkrävande projekt i december, det betyder att även julfirandet är betydligt mer avspänt nu än innan. Inte så många snygga bilder av perfekta dukningar att lägga upp på sociala medier men desto fler minnen av nära och sann gemenskap att spara i hjärtat. 

I överenskommelsen med min kropp ingår i hög grad att ta hand om den på ett sätt som får den att må så bra som möjligt. Precis som allt annat påverkas min hud av vintern. Den torrare inomhus luften och det kyliga klimatet gör att huden snabbt blir skör. Både jag och mina barn märker redan i oktober att det blir viktigare att inte slarva med att smörja in huden efter att vi tvättat händerna eller duschat. När vi går in i förkylningssäsongen är vi ju desutom extra noga med handhygien och de tvålar som erbjuds i skola och andra offentliga sammanhang är för vår hud ofta rent skadlig.

Att packa med både tvål, det vill säga ....och Blackcurrant Oil är en vana för oss alla. 

I mitt fall, och förmodligen för de flesta är huden tydligt sammanlänkad med mage och tarm. När det är sommar och bra förhållanden kan jag var lite mer "slarvig" med vad jag äter men under vinterhalvåret är jag ytterst medveten om att det jag stoppar i mig påverkar min hud. Att hjälpa och stärka kroppen och huden innifrån är således extra viktigt under de kalla månaderna. Jag ökar mitt intag av kapslar och äter från oktober till maj 4 Svartvinbärskapslar på morgonen och 2 Lingonkapslar på kvällen.

Utöver kapslarna ser jag till att få i mig de näringsämnen kroppen behöver genom en balanserad och varierad kost samt om så behövs extra tillskott.

Min kost idag är en vegetarisk kost med sällsynta inslag av fisk eller skaldjur. Under den här vintern har jag uteslutit mjölkprodukter och gluten också för att testa vad det får för effekt. Så sedan i oktober har jag hållt en vegansk diet med några få undantag för ägg och fisk.

Jag vet att jag har lätt att ställa om min kost och jag har ett stort intresse för kost och näring. Det är för mig ingen uppoffring att leva veganskt! Jag tycker att det är viktigt att skriva detta då min uppfattning är att känslan av förbud, att inte tillåta sig eller att behöva undanhålla sig från vissa födoämnen skapar en negativ känsla i oss. Att leva med den gör oss inte motiverad till att göra långvariga förändringar utan skapar istället lätt känslan av misslyckande i stället.

Så för att sammanfatta den gångna vintern nu när vi går mot vår

Min hud har hållt sig fin men det har den gjort tack vare att jag hjälp den och därigenom mig själv med bra produkter både inifrån och utifrån. Kosten har jag anpassat för att ge kroppen den bästa möjligheten till att självläka och hålla sig frisk. Till allt detta har jag varit väldigt noga med att ge mig mellanrum ibland. Jag har skapat möjlighet till stillhet och anpassat mitt schema på de sätt jag kan för att hinna med den vila jag så väl behöver. Nu har jag en sprudlande längtan efter att möta våren och ser mycket fram mot alla projekt jag planerat under mina vintermånader!

Ha en fin vår!
Karin

 

Bloggarkiv

 

Torra händer av allt tvättande

karin  •  2 april 2020

Torra händer av allt tvättande

Läs mer

 

Skam är det jag känner, SKAM.

karin  •  14 november 2019

Efter 6 år utan problemhud har Karin fått tillbaka problemen med händerna.

Läs mer

 

Tänk att jag fixa i trädgården och att händerna håller

karin  •  12 juni 2019

Trädgårdsarbete hade varit omöjligt för mig att utföra för 6 år sedan. Idag har jag några blåsor där skottkärra och spade har skavt, men i övrigt är huden…

Läs mer

 

karin  •  18 mars 2019

Hur påverkas min hud av vintern och hur hjälper jag den att må så bra som möjligt

Läs mer

 

Q for Skin AB · Box 8195 · SE-163 08 Spånga · Sweden · Phone +46 (0)8-754 37 00 · info@qforskin.se · www.qforskin.se · © 2019