Blogg

Skin confidence

Plötsligt slog det mig, precis så där såg jag ut varje vinter under min barndom!

I slutet av hösten började min dotter, Sofia 7 år, att klaga över kli på benen. Speciellt på kvällen när byxorna togs av och det var dags att gå och lägga sig. Vi såg att hon hade tendens till torrhet på smalben och vader och vi smorde henne med Quick Repair Cream och Nourishing Oil innan sänggående. Efter någon vecka slutade klådan och vi smorde ibland, men gömde ofta. 

När vädret blev kallare kom klådan tillbaka, nu på baksidan av låren. Tjockare kläder och mer sittande både i skolan och hemma gjorde att hon blev narig och röd. Vi smorde på nytt, men efter några nätter hade Sofia kliat sönder några av de nariga fläckarna på det ena lårets baksida. Såren blev snabbt irriterade eftersom klådan fortsatte.

Plötsligt slog det mig, precis så där såg jag ut varje vinter under min barndom! 
Jag mindes hur mamma tog med mig till hudläkare, de utredde allergier, frågade mamma vilket rengöringsmedel hon använde. Jag minns att de frågade om vår toalettsits eftersom mina utslag formade en ring runt baksidan av låren som liknade kontaktytan från toasitsen. 

Vid något tillfälle (då var jag i 5 års åldern) fick jag sitta i ett badkar fyllt med grön vätska. Vätskan hade vi fått av doktorn och den skulle hjälpa sa mamma.  Det blev inte bättre, jag fick salvor, massor av salvor. När jag blev äldre, i övre tonåren flyttade sig mina hudproblem till händerna där de bosatte sig permanent fram till 2013. Det var året jag kom i kontakt med Q for Skin och sedan dess har mina hudbesvär aldrig kommit tillbaka.

Paniken över att historien upprepar sig
Oj, vad längesedan och oj, vad jag hade trängt undan dessa obehagliga minnen långt bak i medvetandet. När jag förstod att historien nu hotade med att upprepa sig fick jag panik! Jag borde förhållit mig lugn och vuxen men misslyckades kapitalt. Min rädsla över att Sofia skulle behöva lida på samma sätt som jag gjort var lamslående och det tog mig tre dygn innan insikten kom ikapp mig- jag har ju redskapen att hjälpa henne!
Tack vare den resa jag har gjort och den kunskap jag erhållit längs vägen behöver hon inte vara med om samma lidande. Tacksamheten var enorm och vi startade direkt.

Två veckors test
Vi förklarade för Sofia och frågade om hon ville göra ett försök under 2 veckor för att se om hennes "kli" skulle försvinna. Absolut, ville hon det!
Sofia är mycket målmedveten och bestämd och oerhört envis.
Planen var att äta två Svartvinbärskapslar varje dag, smörja med Quick Repair Cream och Nourishing Oil samt att under de här två veckorna äta mindre vanligt socker.
Det här var den 12/12 så sockerrestriktionen fick gälla hela familjen. Bra upptakt inför julhelgens njutningar tänkte vi.

Sofia vägrar kapslar
Sofias envishet gör att om hon bestämt sig för att hon inte tänker svälja kapslar "för att hon inte är stor" så är det upp till föräldrarnas kreativitet att finna en annan lösning.
Här gick det förvånansvärt enkelt. Vi klippte upp kapslarna och hällde oljan i glaset med juice (osötad, färskpressad) eller mjölk på morgonen. Om det blev för mycket dricka hann hon tänka på den ovanliga ingrediensen, dvs oljan och drycken blev kvar i glaset. Vi hittade då ett mycket litet och väldigt vackert likörglas och vips var drycken nere i magen och frukosten blev lite mer glamourös!

Morgon och kväll smorde vi låren med kräm blandat med olja. Redan efter några dagar upplevde hon skillnad, såren var fortfarande kvar men eftersom hon inte behövde klia sig såg huden redan bättre ut. Dessvärre vill Sofia gärna ha plåster över såren, men det blev för tätt och resulterade i mer kli igen. Efter 7 dagar hade det slutat vätska sig och vi slapp bråket om plåster eller inte plåster.

Det skiljer 16 dagar mellan fotona i inlägget och bilder säger ofta mer än ord eller hur?

Bekanta ifrågasatte oss
Vi fick frågor av bekanta under de här veckorna. De ifrågasatte varför vi inte gick till läkaren och visade Sofias problem. I vårt fall hade vi gjort en tydlig överenskommelse i familjen och viktigast av allt med Sofia, vi provar detta i 14 dagar om ingen förbättring skett så bokar vi tid hos läkaren.I överenskommelsen ingick också att vi, om tillståndet försämrades direkt skulle avbryta och söka vård.

Resultat och tacksamhet över att mina hudproblem inte behöver föras vidare
Vi är glada över att Sofias hud idag ser så fin ut!
Under julen åt både hon och resten av familjen julgodis i måttliga mängder och hon håller kvar sin tradition med det fina likörglaset på frukostbordet.

För mig känns livet oerhört mycket ljusare när jag inser att de problem jag växte upp med och som blev en stor del av mitt vuxna liv (jag fyllde 43, 2013 när min vändning kom) inte nödvändigtvis kommer att föras vidare till mina barn. Den insikten gör att all smärta, ilska, sorg och skam jag upplevt i relation till mina hudproblem resulterat i något värdefullt nämligen erfarenhet, kunskap och ett fantastiskt kontaktnät med kunniga människor!

Tack än en gång Q for Skin!
Kram Karin

 

 

 

 

Spara

Spara

Bloggarkiv

 

Torra händer av allt tvättande

karin  •  2 april 2020

Torra händer av allt tvättande

Läs mer

 

Skam är det jag känner, SKAM.

karin  •  14 november 2019

Efter 6 år utan problemhud har Karin fått tillbaka problemen med händerna.

Läs mer

 

Tänk att jag fixa i trädgården och att händerna håller

karin  •  12 juni 2019

Trädgårdsarbete hade varit omöjligt för mig att utföra för 6 år sedan. Idag har jag några blåsor där skottkärra och spade har skavt, men i övrigt är huden…

Läs mer

 

karin  •  18 mars 2019

Hur påverkas min hud av vintern och hur hjälper jag den att må så bra som möjligt

Läs mer

 

Q for Skin AB · Box 8195 · SE-163 08 Spånga · Sweden · Phone +46 (0)8-754 37 00 · info@qforskin.se · www.qforskin.se · © 2019